МІЖНАРОДНА КЛАСИФІКАЦІЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ, ОБМЕЖЕНЬ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ТА ЗДОРОВ’Я В УПРАВЛІННІ РЕАБІЛІТАЦІЄЮ - Bakalyuk, T. G.; Golyachenko, A. O.; Stelmakh, H. O.; Golyachenko, O. A. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2020)
Мета: проаналізувати та дати оцінку застосуванню Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоровʼя (МКФ) у реабілітаційному процесі. Матеріали і методи. Дослідження ґрунтується на аналізі спеціальної літератури і документів. Результати. Міжнародна класифікація функціонування, обмежень життєдіяльності та здоровʼя покликана допомогти визначити мету та завдання фізичної терапії, оцінити ефективність реабілітації, тому застосування даної класифікації допоможе не тільки описати порушення та обмеження, які виникають у людини внаслідок будь-якого захворювання, травми чи патологічного стану, але і скласти програму реабілітації з оцінюванням її ефективності під час застосування реабілітаційних заходів. Висновки. Використання МКФ у клінічній практиці при проведенні реабілітації допомагає сформулювати реабілітаційний діагноз та покликане допомогти визначити мету та завдання фізичної терапії, оцінити ефективність реабілітації. Для широкого застосування МКФ у клінічній практиці та покращення управління реабілітацією необхідно розробити інформаційні системи і впровадити їх використання в реабілітаційному процесі.