ЕПІДЕМІОЛОГІЯ ЦЕРЕБРОВАСКУЛЯРНИХ ХВОРОБ СЕРЕД ЖИТЕЛІВ МІСТА КИЄВА - Prokopiv М. М.; Slabkiy, G. O. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2020)
Мета: дослідити епідеміологію цереброваскулярних хвороб серед дорослого населення м. Києва. Матеріали і методи. При проведенні даного дослідження використано статистичний метод та метод системного підходу. Матеріалами дослідження слугували дані галузевої статистичної звітності по м. Києву за 2014, 2017 та 2018 рр. Результати. Встановлено тенденцію до зниження показників зареєстрованої захворюваності дорослого населення м. Києва на цереброваскулярні хвороби та церебральний інсульт, а також поширеності серед дорослих жителів столиці вказаної патології. У 2018 р. рівень вказаних показників у м. Києві залишається високим. Так, рівень захворюваності дорослого населення на цереброваскулярні хвороби склав 68,25 із розрахунку на 10 000 дорослого населення, на тpaнзитopні цepeбpaльні ішeмічні нaпaди тa спopіднені синдроми – 2,68, на всі форми церебральних інсультів – 14,39, при цьому цepeбpaльні інсульти, які розвивалися на фоні артеріальної гіпертензії, склали 73,94 % від загальної кількості зареєстрованих церебральних інсультів. У місті лише 76,25 % осіб, які перенесли церебральні інсульти, перебувають під диспансерним наглядом із коливаннями показника від 48,21 % у Голосіївському до 98,57 % в Печерському районі. Це означає, що в місті 23,75 % осіб, які перенесли церебральні інсульти, не отримують належної медичної підтримки і, відповідно, мають ризик високого ступеня його повторного розвитку. Кількість осіб, які стали інвалідами внаслідок цереброваскулярних хвороб, коливається в межах 1236–1309, щорічно із яких в 2018 р. 57,45 % склали жителі міста працездатного віку. Показник смертності населення з названої причини з розрахунку на 100 000 дорослого населення збільшився на 1,18 і склав 116,07. Різниця в показниках захворюваності дорослого населення на цереброваскулярні хвороби та поширеності даного захворювання в розрізі адміністративних територій міста можна пояснити різним рівнем звертальності населення за медичною допомогою та різною віковою характеристикою населення, яке проживає в різних районах міста. Висновки. Результати дослідження вказують на необхідність прийняття в м. Києві цільової програми боротьби із цереброваскулярними хворобами та проведення цільової диспансеризації дорослого населення.