МЕДИКО-ДЕМОГРАФІЧНА СИТУАЦІЯ ЯК ГЛОБАЛЬНА ПРОБЛЕМА ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ - Slabkiy, G. O.; Mironyuk, I. S.; Koshelia, I. I.; Dudnyk, S. V. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2019)
Мета: визначити основні медико-демографічні проблеми України, які підлягають рішенню в межах діяльності системи громадського здоров’я країни. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження слугували дані державної і галузевої статистичної звітності та оперативні дані Центру громадського здоров’я МОЗ України з питань медико-демографічної ситуації в країні. Використано статистичний метод та метод структурно-логічного аналізу. Результати. Демографічна ситуація в Україні характеризується зниженням рівня народжуваності за період 2014–2019 рр. на 19,4 % з перевищенням показника смертності населення на 6,16 на 100 тис. населення. При цьому частка випадків смерті чоловіків працездатного віку в загальній кількості смертей складає 20,3 %. Частка сільського населення має тенденцію до скорочення і становить 30,99 % в його загальній кількості. Відзначають високі рівні зареєстрованих випадків поширеності хвороб як серед всього, так і серед дитячого населення. Спостерігають тенденцію до зниження вказаних показників, що є чинником зменшення звертань населення до закладів охорони здоров’я. Встановлено різке погіршення епідемічної ситуації в країні та високі рівні саморуйнівної поведінки населення. При цьому більшість населення безвідповідально ставиться до власного здоров’я. Висновки. В Україні реєструють складну медико-демографічну ситуацію, яка потребує від системи громадського здоров’я комплексних, цілеспрямованих та ефективних дій, спрямованих на зниження рівня смертності дітей та осіб працездатного віку, профілактику, раннє виявлення та ефективне лікування неінфекційних хвороб, подолання епідемій вакцинокерованих інфекцій, забезпечення доступу населення до здоров’язберігальних технологій та формування у населення відповідального ставлення до власного здоров’я.