СПОСІБ ЖИТТЯ ЯК ОСНОВА МЕТАБОЛІЧНОГО СИНДРОМУ: ПОГЛЯД НА НАШІ РЕАЛІЇ - Korylchuk, N. I. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2019)
Мета: показати вагомість способу життя як основи розвитку метаболічного синдрому та його важливий вплив на рівень здоров’я загалом. Матеріали і методи. Проведено огляд та аналіз даних науково-медичної літератури та здійснено опитування (з використанням опитувальників) і обстеження 424 пацієнтів з абдомінальним ожирінням та метаболічним синдромом у лікарнях № 2 і № 3 м. Тернополя. Результати. У статті проаналізовано дані щодо поняття «способу життя», «здорового способу життя», структури «здорового способу життя». Показано пряму залежність від способу життя людини до виникнення і прогресування захворювання на метаболічний синдром. Показано, що особи молодого віку впевнені, що будь-які навантаження, грубі порушення харчування, режиму праці, відпочинку, стрес, гіподинамія, тютюнокуріння, вживання алкоголю спроможні самостійно компенсуватися молодим віком. Люди старшого віку асоціюють свій вік із фізичним спокоєм, низькою поведінкою харчування та як наслідок, проблемами зі здоров’ям. Показано вплив всіх цих чинників на виникнення захворювання, прогресування ускладнень, зниження якості життя. Висновки. Проведений аналіз літератури та досліджень показав, що роль людей у підтримці та зміцненні власного здоров’я зведена до мінімуму. У більшості випадків сформована необґрунтована впевненість у тому, що здоров’я гарантоване – молодим віком, та зруйноване й потребує медикаментів – у старшому віці. Результати доводять актуальність вивчення способу життя пацієнта з ознаками метаболічного синдрому, в аспекті корекції поведінки харчування, зміни рухового режиму, боротьби зі шкідливими звичками та здорового психологічного стану пацієнта.