СУЧАСНІ СВІТОВІ ПРАКТИКИ В СФЕРІ ОРГАНІЗАЦІЇ І ПРОВЕДЕННЯ ОСВІТНІХ ПРОГРАМ З МЕНЕДЖМЕНТУ В ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Lishtaba, L. V.; Petrashyk, Y. M.; Slobodian, N. O. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2019)
Мета: Мета дослідження – теоретико-методологічне вивчення світового досвіду організації та проведення програм з менеджменту в охороні здоров'я в країнах, що мають розвинену систему охорони здоров'я. Матеріали і методи. У дослідженні використано методи аналізу, синтезу та дедукції для виявлення особливостей програм з менеджменту в охорони здоров'я, специфіки їх наповнення в розрізі курсів і дисциплін, а також найбільш поширених форм і методів навчання. Результати. Розглянуто сучасні світові практики в сфері організації і проведення освітніх програм з менеджменту в галузі охорони здоров'я. Навчальні програми провідних медичних шкіл і шкіл бізнесу США і Європи аналізуються за такими факторами: хто є слухачами таких програм, чого на них вчать, які формати і технології навчання використовуються. Висновки. Виявлено диверсифікований склад слухачів освітніх програм з менеджменту в охороні здоров'я, затребуваність спеціальних програм і курсів з фармацевтики і біотехнологій, перенесення акцентів у викладанні з функціональних менеджерських дисциплін на курси, що відображають галузеву специфіку. Має місце комплексний підхід до менеджменту в галузі охорони здоров'я, що вимагає знання галузевої специфіки.