ПОШИРЕНІСТЬ УРОЛОГІЧНОЇ ПАТОЛОГІЇ ТА ПРОБЛЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ НАДАННЯ УРОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ НАСЕЛЕННЮ (ОГЛЯД НАУКОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ) - Diachuk, M. D. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2019)
Мета: виявлення сучасного стану розробки проблеми організації медичної допомоги пацієнтам урологічного профілю та перспективи подальших досліджень. Матеріали і методи. При виконанні дослідження використано бібліографічний метод та метод контент-аналізу. Результати. Незважаючи на тягар медико-соціальних проблем, пов’язаних із хворобами сечостатевої системи, дослідження з цієї тематики є вкрай нечисленні. Вони присвячені вивченню масштабів поширення патології, провідних чинників впливу, удосконаленню технологій лікування, вирішенню питань боротьби з окремими хворобами сечостатевої системи, насамперед із сечокам’яною хворобою, інфекціями та хронічними хворобами нирок, та організації медичної допомоги окремим категоріям населення, переважно в регіональному контексті. Залишаються невирішеними питання медико-організаційного характеру. Це вимагає комплексного підходу з урахуванням широкого спектра патології, багатьох чинників впливу, сучасних стратегій розвитку урологічної служби, інтегративних тенденцій, профілактичних концепцій, пацієнторієнтованого підходу тощо. Висновки. Аналіз наукової літератури виявив недостатню розробку проблеми скорочення урологічної патології, її негативних наслідків, засвідчив необхідність наукового обґрунтування удосконалення системи надання урологічної допомоги населенню за умов реформування охорони здоров’я.