СВІТОВИЙ ДОСВІД АКРЕДИТАЦІЇ ТА РЕГУЛЮВАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ПРОГРАМ З МЕНЕДЖМЕНТУ В ОХОРОНІ ЗДОРОВ’Я - Petrashyk, Y. M.; Lishtaba, L. V.; Slobodian, N. O. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2019)
Мета: теоретико-методологічне вивчення світового досвіду акредитації та регулювання навчальних програм з менеджменту в охороні здоров’я. Матеріали і методи. У дослідженні використано методи аналізу, синтезу та дедукції для вивчення особливостей акредитації та регулювання навчальних програм з управління охороною здоров’я, а також організацій, що їх здійснюють. Результати. У дослідженні розглянуто світовий досвід акредитації та регулювання навчальних програм з управління охороною здоров’я. Акредитацію та регулювання навчальних програм з управління охороною здоров’я здійснюють такі організації, як Комісія з акредитації освіти в галузі управління охороною здоров’я. Значний вплив на розвиток шкіл охорони здоров’я в Європі здійснюють Асоціація шкіл громадського здоров’я європейського регіону і Європейська асоціація громадського здоров’я. Висновки. Охарактеризовано типи та специфіку навчальних програм з управління охороною здоров’я. Проаналізовано світовий досвід акредитації та регулювання цих програм та організацій, що їх здійснюють.