АНАЛІЗ РЕСУРСІВ СИСТЕМИ НАДАННЯ ПЕРВИННОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ НАСЕЛЕННЮ УКРАЇНИ ПРИ ХРОНІЧНОМУ ОБСТРУКТИВНОМУ ЗАХВОРЮВАННІ ЛЕГЕНЬ - Vasylyev, A. H. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2019)
Мета: вивчення ресурсів системи надання первинної медичної допомоги населенню України при хронічному обструктивному захворюванні легень. Матеріали і методи. Наказом МОЗ України від 27.06.2013 р. № 555 передбачено відповідний обсяг надання медичної допомоги пацієнтам із хронічним обструктивним захворюванням легень лікарем загальної практики – сімейним лікарем. Результати. Провівши аналіз ресурсів системи надання первинної медичної допомоги при хронічному обструктивному захворюванні легень, встановлено, що наразі відсутній чіткий механізм діяльності закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу пацієнтам із хронічним обструктивним захворюванні легень, немає фактичного розмежування їх за рівнями, наявний кадровий дефіцит лікарів, відзначається низький рівень матеріально-технічного та фінансового забезпечення галузі. Висновки. Впровадження нових організаційних засад щодо надання первинної медичної допомоги, які передбачатимуть вирішення питань діяльності закладів охорони здоров’я різних рівнів, кадрового дефіциту лікарів, підвищення матеріально-технічного та фінансового забезпечення первинної медико-санітарної допомоги, дасть змогу пацієнтам із хронічним обструктивним захворюванням легень отримувати якісну медичну допомогу, зберегти здоров’я та забезпечити перспективу подальшого життя на достатньому фізичному та соціальному рівнях.