МЕДИКО-СОЦІАЛЬНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ЖИТТЯ ДІТЕЙ З ОЖИРІННЯМ - Ognev, V. A.; Pomogaibo, K. G. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2018)
Мета: надати медико-соціальне обґрунтування та розробити модель управління якістю життя дітей та підлітків з ожирінням. Матеріали і методи. Застосовано метод моделювання. В основу моделі покладено дані аналізу загальносвітового досвіду щодо проблеми дитячого ожиріння та результати проведених досліджень (якості життя, поширеності, факторів ризику, якості медичного обслуговування). Результати. Виходячи з результатів отриманих даних, побудовано модель управління якості життя дітей з ожирінням. Визначено: основну мету, структуру, завдання та принципи запропонованої моделі. Основними напрямками взаємодії між елементами моделі є розробка державних стратегій, моніторинг основних показників дитячого ожиріння та планування пріоритетних заходів із оптимізації. Висновки. Ефективне функціонування моделі управління дозволить покращити якість життя та буде сприяти адаптації дітей з даною патологією у суспільстві.