МЕДИЧНА ЕКСПЕРТИЗА ЯК ОСНОВА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ГРОМАДЯН, ЯКІ ПОСТРАЖДАЛИ ВНАСЛІДОК ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ - Tatarenko, O. M.; Kolosinska, O. O.; Sushko, V. O.; Nezgovova, G. A. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2018)
Мета: провести аналіз показників інвалідності постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Матеріали і методи. У дослідженні використовували дані, надані ДЗ «Центр медичної статистики МОЗ України» та експертних комісій із встановлення зв’язку захворювань з наслідками аварії на ЧАЕС. Результати. Загальна кількість постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС за останнє десятиріччя зменшилась на 26 %. Водночас зростають показники інвалідності серед постраждалого населення. Дві групи захворювань залишаються основними причинами інвалідності постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС – новоутворення та хвороби системи кровообігу. Завдяки діяльності експертних комісій більше 380 тис. постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи змогли отримати матеріальну підтримку. Висновки. Показники здоров’я постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС населення продовжують погіршуватися, що свідчить про необхідність впровадження в практику нових методів діагностики, лікування та реабілітації вказаної популяції, а також оновлення існуючої системи медико-соціальної експертизи.