МЕДИКО-ЕКСПЕРТНІ КРИТЕРІЇ ОБМЕЖЕННЯ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ПРИ НАСЛІДКАХ ПЕРЕНЕСЕНОГО ІНСУЛЬТУ - Matyash, M. M.; Onopriyenko, O. P. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2018)
Мета: адаптувати Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ) для використання при обстеженні хворих із наслідками перенесеного інсульту. Матеріали і методи. У ангіоневрологічному відділенні Броварської центральної лікарні проведено дослідження 110 хворих працездатного віку із наслідками перенесеного інсульту. Всі хворі пройшли стандартне клінічне неврологічне обстеження і тестування за МКФ. Результати. Визначено чинники, розроблено критерії обмеження життєдіяльності у головних сферах життя. Доведено, що адаптація МКФ дозволяє застосовувати її при експертній діагностиці, формулюванні правильного клінічного, функціонального діагнозу, дає можливість оцінити потенціал і ефективність реабілітаційних заходів у хворих із наслідками перенесеного інсульту. Висновки. 1. Застосування МКФ дає змогу об’єктивно оцінити стан хворих, реабілітаційний потенціал і ефективність проведення реабілітаційних заходів у хворих із наслідками перенесеного інсульту. 2. Використання розроблених нами критеріїв обмеження життєдіяльності дозволить підвищити якість медико-соціальної експертизи хворих, які перенесли інсульт, а подальші дослідження оптимізувати нові підходи до реабілітації цієї категорії хворих та адаптації в суспільстві.