ПРОЕКТ ПЕРІОПЕРАЦІЙНОГО ТРИГЕРНОГО ІНСТРУМЕНТУ ЯК МЕХАНІЗМУ РЕТРОСПЕКТИВНОЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ НЕСПРИЯТЛИВИХ ПОДІЙ В АНЕСТЕЗІОЛОГІЧНІЙ ПРАКТИЦІ - Fedosiuk, R. M.; Kovalova, O. M. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2018)
Мета: на основі закордонного прототипу розробити власний, адаптований до вітчизняних умов тригерний механізм ретроспективної ідентифікації несприятливих подій, що вже трапилися з пацієнтами в періопераційний період у минулому. Матеріали і методи. Як закордонний прототип взято друге видання Глобального тригерного інструменту Американського інституту поліпшення охорони здоров’я. Результати. Розроблено адаптовану до національних умов та потреб служби анестезіології України анестезіологічно-хірургічну версію, яку представлено у вигляді «Періопераційного тригерного інструменту», що складається з 43 тригерів, стратифікованих у 4 модулі для ретроспективної ідентифікації різних груп інцидентів. Висновки. Представлений у роботі варіант Глобального тригерного інструменту є інноваційним для України механізмом ретроспективної ідентифікації інцидентів із безпекою пацієнтів, що може стати прообразом подібних ініціатив у інших медичних спеціальностях.