ЗАХВОРЮВАНІСТЬ НА ГОСТРИЙ ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ С У ДНІПРОПЕТРОВСЬКОМУ РЕГІОНІ ТА УКРАЇНІ - Shevchenko-Makarenko, O. P.; Shostakovich-Koretskaya, L. R.; Velychko, S. O.; Reznyh, V. G.; Kiselyov, D. A. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2018)
Мета: вивчити та проаналізувати рівень захворюваності на гострий вірусний гепатит С (ВГС) у багаторічній динаміці за 2001–2017 рp. у Дніпропетровському регіоні, порівняно з показниками в Україні, та визначити тенденції й темпи приросту. Матеріали і методи. Аналіз захворюваності проведено епідеміологічним методом. Тенденції захворюваності розраховували за темпами зростання та приросту. Результати. Динаміка захворюваності на ВГС в Україні та в Дніпропетровському регіоні в цілому і на окремих територіях у період із 2004 до 2017 р. мала хвилеподібний характер з більш вираженою тенденцією до зниження показників в Україні. Середній показник захворюваності в області становив 2,04±0,11 на 100 тис. населення (95 % ДІ 1,81–2,27), середній темп зростання – (98,48±4,70) %. Показник захворюваності в Україні – 1,72±0,12 на 100 тис. населення (p<0,05), середній темп зростання – (95,18±3,25) %. Відзначено високий рівень захворюваності на ВГС у містах області (2,30±0,13 на 100 тис. населення), який в 1,34 разу перевищував її рівень у м. Дніпрі (p<0,01) та в 1,55 разу – відповідний показник у сільських районах (p<0,001). Висновки. Захворюваність на гострий вірусний гепатит С у Дніпропетровській області та в Україні має тенденцію до зниження. Для впровадження глобальної стратегії ВООЗ із вірусних гепатитів необхідно провести широку скринінгову програму при плануванні ефективних профілактичних та протиепідемічних заходів.