ДЕТЕРМІНАНТИ ЗЛОВЖИВАННЯ АЛКОГОЛЕМ НАСЕЛЕННЯМ ЗАКАРПАТТЯ - Kruchanytsia, V. V. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2017)
Мета: дослідити детермінанти зловживання алкоголем населенням Закарпаття. Матеріали і методи. У роботі використано статистичний (дані галузевої статистичної звітності за 2010–2014 рр.) та соціологічний (опитано 400 жителів Закарпатської області) методи. Результати. Найважливішими соціальними детермінантами, які виступають факторами ризику розвитку алкоголізму у дорослого населення Закарпатської області (прямий сильний кореляційний зв’язок), є безробіття, самотність, несприятливий психологічний клімат у сім’ї (конфліктна сім’я), відсутність постійного місця проживання, а медичними, відповідно, ВІЛ-інфікування. До економічних детермінант розвитку алкоголізму із прямим сильним кореляційним зв’язком належать недостатність фінансів на найважливіші потреби родини (бідність), непостійний заробіток та наявність при собі надлишкових грошей. Висновки. Визначення детермінант розвитку алкоголізму серед дорослого населення Закарпатської області є основою для розробки комплексної регіональної програми профілактики алкоголізму.