ВПРОВАДЖЕННЯ МЕТОДУ СТЕНТУВАННЯ КОРОНАРНИХ АРТЕРІЙ В УКРАЇНІ - Terenda, N. O. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2017)
Мета – аналіз запровадження методу стентування коронарних артерій (СКА) в лікуванні пацієнтів на ішемічну хворобу серця в Україні та її областях. Матеріали і методи. Матеріалом дослідження слугували дані ДЗ «Центр медичної статистики МОЗ України» про кількість оперативних втручань на серці та проведених операцій СКА в Україні. У роботі використано метод системного аналізу та статистичний метод дослідження. Результати. Отримані дані свідчать про істотне зростання як рівня оперативних втручань з приводу СКА за період 2013–2015 рр. на 28,1%, так і його частки серед усіх операцій на серці. Найвищий рівень оперативних втручань з приводу СКА у 2015 р. спостерігався у м. Києві, Черкаській, Закарпатській та Рівненській областях. Найнижчий – у Житомирській, Чернівецькій та Запорізькій областях. Найбільше зростання післяопераційної летальності в 2015 р. порівняно із 2013–2014 рр. спостерігалося в Одеській, Кіровоградській та Полтавській областях. Деяке зменшення післяопераційної летальності відмічалося у Київській, Волинській, Львівській областях. Висновки. За період 2013–2015 рр. в Україні відбулося активне впровадження інтервенційного методу лікування пацієнтів з інфарктом міокарда та нестабільною стенокардією.