АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ РЕГІОНАЛІЗАЦІЇ ПЕРИНАТАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ ЖІНКАМ В УКРАЇНІ - Slabkiy, G. O.; Gaborets, Yu. Yu.; Dudina, O. O. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2017)
Мета: вивчити та проаналізувати результативність регіоналізації перинатальної допомоги жінкам в Україні. Матеріали та методи. Дослідження результативності регіоналізації перинатальної допомоги проведено із застосуванням даних державної і галузевої статистики, перинатального аудиту за BABIES-МATRICA за 2011–2015 рр., моніторингу та оцінки РПД за даними 2014–2015 рр., SWOT-аналізу. Застосовано методи: статистичний, графічного зображення. Результати. Регіоналізація перинатальної допомоги має позитивні результати щодо стану здоров’я жінок. Так, рівень абортів скоротився з 17,0 до 9,8 на 1000 жінок фертильного віку при співвідношенні абортів та живонароджених дітей 1:3,9. При цьому відмічається тенденція до збільшення частки абортів, які проводяться безпечними методами. Збільшилася частка жінок із вадами серця (61,0%–66,9%) та еклампсією і прееклампсією (78,0%–83,0%), які народжували в закладах третього рівня. Тенденцію до скорочення мають такі ускладнення, як маткові кровотечі (з 18,59% до 18,1%). Висновки. Отримані дані підтвердили позитивний вплив регіоналізації перинатальної допомоги на показники здоров’я матерів в Україні.