ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПРОГНОЗНІ ОЦІНКИ ЗАГАЛЬНОЇ ТА ПЕРВИННОЇ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА ІШЕМІЧНУ ХВОРОБУ СЕРЦЯ В УКРАЇНІ - Terenda, N. A. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2016)
Мета: вивчити динаміку показників поширеності та захворюваності населення України на ішемічну хворобу серця (ІХС) у регіональному аспекті протягом 1996–2014 років та спрогнозувати їх зміни до 2025 року. Матеріали і методи. Матеріалом дослідження слугували дані Центру медичної статистики МОЗ України про рівень первинної захворюваності та поширеності ІХС серед населення України. У роботі використано епідеміологічний, демографічний, статистичний методи дослідження. Результати. Використовуючи метод демографічного районування, проведено оцінку змін поширеності та захворюваності ІХС в Україні та окремих її районах протягом 1996–2014 років. Спрогнозовано тенденцію до подальшого зростання ІХС, як в Україні, так і в деяких її районах. Висновки. Протягом останніх 19 років в Україні істотно зросла поширеність (у 2,1 разу) та захворюваність (у 1,6 разу) на ІХС. Найбільше ці показники змінилися у Південному та Південно-Східному районах України. Прогнозні показники щодо поширеності та захворюваності на ІХС свідчать про тенденцію до їх зростання, особливо у Південно-Східному та Південному районах.