СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ СМЕРТНОСТІ НАСЕЛЕННЯ ПРАЦЕЗДАТНОГО ВІКУ ВІД ХВОРОБ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ - Dzyuba О. М.; Chepelevska L. А.; Karamzina L. А. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2016)
Мета: визначити сучасні тенденції смертності населення України працездатного віку від хвороб органів травлення в регіонах України, серед чоловіків та жінок, залежно від типу поселення. Матеріали і методи. За даними Державної служби статистики України вивчалися коефіцієнти смертності населення працездатного віку від хвороб органів травлення у регіонах України за 2010–2014 роки. У дослідженні застосовані системний підхід, методи медичної та математичної статистики. Результати. Виявлено ріст смертності населення працездатного віку від хвороб органів травлення в цілому по Україні, особливо у Полтавській (у 1,5 разу), Хмельницькій (на 36%), Сумській (на 30%) областях. Доведено, що смертність чоловіків вища за смертність жінок майже удвічі. Тенденції смертності міського та сільського населення майже однакові. Висновки. У подальшому доцільна розробка управлінських заходів у системі охорони здоров’я для покращення існуючої ситуації.