ПСИХООСВІТА У СИСТЕМІ МЕДИКО-СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ МОЛОДИМ ОСОБАМ ІЗ РОЗЛАДАМИ АДАПТАЦІЇ, ЯКІ ВЖИВАЮТЬ ПСИХОАКТИВНІ РЕЧОВИНИ - Kioseva О. V. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2016)
Мета – розробити інтерактивний психоосвітній тренінг для надання своєчасної медико-соціальної допомоги молодим особам із розладами адаптації, які вживають психоактивні речовини (ПАР). Матеріали і методи. У дослідженні взяв участь 381 студент І–ІІ курсів економічного факультету одного з університетів України. Проведений аналіз когнітивних, поведінкових адаптацій та емоційно-орієнтованих стратегій подолання складних життєвих ситуацій визначив переваги студентів у виборі послідовності їх застосування, частоти та різноманітності репертуару. Методи дослідження: соціально-демографічний, клініко-анамнестичний, клініко-психопаталогічний, психодіагностичний, статистичний. Результати. На основі отриманих даних автором розроблено і впроваджено у навчально-виховну роботу ряду вишів психоосвітній лікувально-профілактичний інтенсивний тренінг за кейс-методом CBL з інтегрованою нейролінгвістичною технологією (NLP) – «Рефреймінг» для надання своєчасної медико-соціальної допомоги молодим особам з розладами адаптації, які вживають ПАР. Висновки. Тренінг сприяє підвищенню соціально-психологічної адаптивності студентів за рахунок мобілізації їхніх внутрішніх резервів, відновлення упевненості в собі, зміни у ставленні молодих людей до стресових ситуацій і поведінкових реакцій, набуття навичок самоорганізації «self-hеlp», активізації якості «hardiness».