ВЗАЄМОДІЯ "ДЕРЖАВА-ГРОМАДА" ЗАРАДИ ЗДОРОВ’Я: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД БОРОТЬБИ З НЕІНФЕКЦІЙНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ - Rynhach, N. O.; Dziuba О. M.; Sytenko О. R.; Keretsman А. O. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2015)
Мета: викласти зарубіжний досвід взаємодії "держава-громада" у сфері боротьби з хронічними неінфекційними захворюваннями, виокремити прийнятні для України підходи та стратегії. Матеріали і методи. Проаналізовано результати інтервенційних втручань зі зниження поширеності хронічних неінфекційних хвороб, що здійснювалися за співпраці держави і громади у різних країнах світу. Використано бібліосемантичний та метод контент-аналізу. Результати. Концепцією «держави, що активує» по-новому визначаються стосунки між державою і громадянами: від опіки держава переходить до партнерських відносин і виступає як інститут, що забезпечує виробництво і надання певних послуг; створює необхідні умови для процесів суспільного активності і спонукає громадян до самостійного вирішення проблем; держава також є інститутом нагляду за суспільною та економічною діяльністю. Висновки. Зарубіжний досвід може стати основою для розробки інноваційних втручань з метою покращення здоров’я і зниження передчасної смертності населення України.