ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ СТАНУ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В ПІЛОТНИХ РЕГІОНАХ УКРАЇНИ - Dziuba О. M.; Kucherenko, N. T.; Karamzina, L. A. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2015)
Мета: проведення порівняльного аналізу впровадження нових організаційно-правових та фінансово-економічних механізмів у пілотних регіонах (Вінницька, Дніпропетровська області, м. Київ). Матеріали і методи. Були використані статистичні дані пілотних регіонів; застосовані економічний, статистичний, методи порівняльного аналізу. Результати. У пілотних регіонах впроваджені нові підходи до організації роботи закладів охорони здоров'я та їх кадрового забезпечення: на базі існуючої мережі закладів створено структуровану за видами медичної допомоги систему медичного обслуговування; організовано роботу центрів первинної медичної допомоги; перепрофільовано заклади охорони здоров'я, що надають вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу, з урахуванням інтенсивності її надання; створено центри екстреної медичної допомоги; оптимізовано кадрове забезпечення. Висновки. Необхідно запровадити набутий у пілотних регіонах досвід реформування системи охорони здоров’я на національному рівні.