ІНДИКАТОРИ ЗНИЖЕННЯ ЯКОСТІ ЖИТТЯ ХВОРИХ НА ПЕРВИННУ ГЛАУКОМУ З ПІЗНІМИ СТАДІЯМИ - КОЩИНЕЦЬ, О.Б. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2014)
Дослідження проводилось на базі офтальмологічних відділень стаціонарів трьох центральних районних лікарень Івано-Франківської області. Опитано репрезентативну групу 515 осіб, яких за важкістю глаукоматозного ураження поділено на дві основні групи: 347 хворих з I–II (початковими) стадіями первинної глаукоми та 168 пацієнтів з III–IV (пізніми) стадіями захворювання. Доведено, що розвиток незворотних змін зорових функцій при пізніх стадіях глаукоми взаємопов’язаний із суттєвим погіршенням якості життя, основними індикаторами якого є обмеження повсякденної активності (OR=7,33; 95%CI: 3,90–13,79); низька самооцінка здоров’я (OR=4,54; 95%CI: 2,74–7,53); соціальна ізоляція, яка проявляється самотністю (OR=2,64; 95%CI: 1,92–3,62) та відмовою від активного громадського життя (OR=1,79; 95%CI: 1,21-2,65); поглиблення відчуття тривоги і депресії (OR=2,34; 95%CI: 1,45–3,78) та соціальної незахищеності (OR=2,28; 95%CI: 1,38–3,76). Не одержано достатніх доказів щодо взаємозв’язку якості життя власне хворих на глаукому із загалом низьким у соціумі рівнем матеріального добробуту, задоволеністю життєвою ситуацією і досягненнями. Отримані результати свідчать про потребу хворих на глаукому з ІІІ–ІV стадіями, особливо самотніх, в соціальній та психологічній допомозі. КЛЮЧОВІ СЛОВА: первинна глаукома, якість життя.