ОРГАНІЗАЦІЙНІ ТА НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ОСНОВИ СТВОРЕННЯ І ДІЯЛЬНОСТІ САНІТАРНОЇ МІЛІЦІЇ НА ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ У 30-ТІ РОКИ ХХ СТОЛІТТЯ - ГРИНЗОВСЬКИЙ, А.М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2014)
Мета: вивчення досвіду організації санітарної міліції як складової вітчизняної системи санітарного нагляду 30-х років ХХ століття. Матеріали і методи. У дослідженні використано системно-історичний метод. Джерелом інформації слугували архівні матеріали, збірки законів та підзаконних актів першої половини ХХ століття. Результати. У перші роки діяльності санітарної служби України, поруч з багатьма проблемами, що вимагали безпосереднього втручання санітарного лікаря, були такі, вирішення яких можна було доручити менш кваліфікованим працівникам. З метою звільнення санітарних лікарів від рутинної низькокваліфікованої роботи та надання їм можливості зосередити свою увагу на медико-профілактичних питаннях було створено санітарну міліцію. Підрозділи санітарної міліції були призначені допомагати медичній службі у проведенні візуального санітарного нагляду. Робітники санміліції у своїй оперативній роботі підпорядковувалися санітарному лікарю. Однак у діяльності санміліції пріоритет у керівництві було віддано правоохоронним органам. Висновки. Реформування санітарно-епідеміологічної служби України повинне враховувати історичний досвід міжвідомчої співпраці у проведенні санітарного нагляду. КЛЮЧОВІ СЛОВА: санітарне законодавство, санітарний нагляд, історія медицини.