МОДЕЛЬ ФОРМУЛЯРНОЇ СИСТЕМИ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ НА ЕТАПІ ЇЇ РОЗВИТКУ - БЛІХАР, В.Є. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2014)
Мета: оптимізація функціонально-організаційної моделі формулярної системи забезпечення лікарськими засобами; аналіз якісних змін системи; визначення перспективи розвитку формулярної системи лікарських засобів в Україні. Матеріали і методи. Проведено системний аналіз світових і вітчизняних наукових джерел, нормативно-правових документів, які характеризують роль формулярної системи в охороні здоров’я, проведено аналіз інтеграційних зв’язків формулярної системи з системою фармаконагляду, стандартизації медичної допомоги Державною службою України з лікарських засобів. Об’єктом дослідження слугували нормативні та методичні документи системи охорони здоров’я України. Результати. Представлена функціонально-організаційна модель формулярної системи лікарських засобів на етапі її розвитку у період з 2010-2014 рр. Модель включає нові системно-комунікаційні зв’язки формулярної системи із системою фармаконагляду. Проведений аналіз свідчить, що формулярна система знаходиться на етапі її розвитку та подальшого удосконалення. Висновки. Модель формулярної системи лікарських засобів на етапі її розвитку характеризується інтеграційними процесами у систему галузевих стандартів, що забезпечує надійність, ефективність, безпеку та економічну доступність фармакотерапії. КЛЮЧОВІ СЛОВА: функціонально-організаційна модель формулярної системи лікарських засобів, стандартизація медичної допомоги, система фармаконагляду.