АНАЛІЗ ПРОБЛЕМ ВЗАЄМОДІЇ ОПЕРАТОРІВ МЕДИЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ ІЗ САМИМИ СИСТЕМАМИ НА ЗАГАЛЬНОСВІТОВОМУ РІВНІ (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - СОРОКА, І. М.; КІЗІМ, А. В.; МОЧАЛОВ, Ю. О.; БОБЕЛЬСЬКИЙ, В. В.; КОМІСАР, А. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: виконати контент-аналіз доступних друкованих та електронних публікацій у фахових, спеціалізованих і професійних джерелах науково-медичної інформації з проблеми дефектів та критичних моментів взаємодії оператора (працівника закладу охорони здоров’я) з медичними інформаційними системами. Матеріали і методи. Здійснено інформаційний пошук у мережі інтернет серед спеціалізованих сайтів, електро- нних бібліотек та агрегаторів медичної інформації за ключовими словами. Первинний відбір джерел інформації виконували із застосуванням великих моделей штучного інтелекту Gemini.ai та Grok. Отримані результати піддано ретельному критичному аналізу, що дало змогу окреслити основні моменти, які лягли в основу викладених результатів. Результати. Проведений систематичний аналіз профільної доступної літератури та електронних джерел інформації дав змогу виявити основні групи проблемних моментів у взаємодії операторів медичних інформаційних систем (працівників закладів охорони здоров’я) із самими системами. Ними стали такі групи проблем: проблеми інтерфейсу користувача в медичних інформаційних системах, порушення виробничого процесу, проблеми управління даними в медичних інформаційних системах, продуктивність і надійність системи, перешкоди взаємодії та інтеграції різних медичних інформаційних системах, перешкоди для навчання операторів роботі з медичними інформаційними системами, занепокоєння щодо безпеки передавання й зберігання даних і їх відповідності, операторське навантаження та виснаження працівників закладів охорони здоров’я, безпека пацієнтів і якість надання медичної допомоги, а також фінансові та операційні витрати. Висновки. Визначені групи проблем мають бути об’єктом підвищеної уваги та вивчення зі сторони організаторів охорони здоров’я, керівників та управлінського персоналу закладів охорони здоров’я, працівників страхових організацій та розробників і працівників сервісної технічної підтримки самих медичних інформаційних систем.