АНАЛІЗ ФАКТОРІВ РИЗИКУ АКУШЕРСЬКИХ ТА ПЕРИНАТАЛЬНИХ УСКЛАДНЕНЬ, ПАТОГЕНЕТИЧНО ПОВ’ЯЗАНИХ З ГЕСТАЦІЙНИМ ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ - МАЛАНЧУК, Л. М.; РЯБОКОНЬ, М. О.; МАЛАНЧУК, С. Л.; МАЛАНЧУК, А. С. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: проаналізувати поширеність гестаційного цукрового діабету серед вагітних жінок та оцінити його вплив на якість життя матері й новонародженого. Матеріали та методи. Проведено комплексний огляд сучасної наукової літератури за останні десять років із використанням баз даних PubMed, Scopus та Web of Science. Відбір передбачав дослідження, що аналізували епідеміологічні дані, метаболічні та ангіогенні маркери, а також клінічні наслідки, пов’язані з гестаційним діабетом. Для узагальнення результатів і визначення основних чинників, що впливають на розвиток захворювання та перебіг вагітності, застосовано порівняльно-аналітичні методи. Результати. Аналіз показав глобальне зростання поширеності гестаційного цукрового діабету – від 2 % до 38 % залежно від популяції та діагностичних критеріїв. Установлено, що ГЦД значно підвищує ризик ускладнень у матері, як-от прееклампсія, гіпертензія та метаболічний синдром, а також негативно впливає на стан новонародженого, спричинюючи макросомію, гіпоглікемію та довготривалі метаболічні порушення. Крім того, порушення ангіогенного балансу визначено як важливу патогенетичну ланку між ГЦД і плацентарною дисфункцією. Раннє виявлення та профілактичне лікування дають змогу покращити результати вагітності й знизити перинатальні ризики. Висновок. Гестаційний цукровий діабет є суттєвою метаболічною та судинною проблемою вагітності, що підкреслює необхідність раннього скринінгу й цілеспрямованих профілактичних заходів для покращення стану здоров’я матері та новонародженого.