ОСВІТНІ ПРОГАЛИНИ ТА ПОТРЕБИ В НАВЧАННІ СІМЕЙНИХ ЛІКАРІВ ЩОДО МЕНЕДЖМЕНТУ МЕТАБОЛІЧНО-АСОЦІЙОВАНОЇ СТЕАТОТИЧНОЇ ХВОРОБИ ПЕЧІНКИ НА РІВНІ ПЕРВИННОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ - ФЕЙСА, С. В.; СЛАБКИЙ, Г. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: оцінити рівень поінформованості та освітні потреби лікарів загальної практики – сімейних лікарів щодо менеджменту метаболічно-асоційованої стеатотичної хвороби печінки (далі – МАСХП) на первинній ланці та визначити пріоритетні формати безперервного професійного розвитку (далі – БПР). Матеріали та методи. Проведено соціологічне опитування 136 сімейних лікарів за анкетою, реалізованою за допомогою Google-form; застосовано медико-статистичні методи та описове моделювання. Результати. 44,8 % респондентів не задоволені власними теоретичними знаннями з МАСХП, 35,6 % – частково задоволені; 14,7 % уважають рівень достатнім. Хоча більшість мають доступ до матеріалів, 69,8 % повідомили про дефіцит часу для їх опрацювання; 17,6 % – про недостатність матеріалів. Необхідність короткотривалих курсів тематичного удосконалення (далі – ТУ) підтримали 46,3 % (проти – 44,9 %), натомість 74,3 % відзначили потребу в практично орієнтованих семінарах / майстеркласах 1–2 дні. Перевагу віддають онлайн (55,9 %) і змішаним (27,2 %) форматам. Вибір заходів зумовлюють бали БПР (41,2 %) та актуальність теми (28,7 %). Висновки. Виявлено суттєвий дефіцит знань і практичних навичок із МАСХП серед лікарів первинної ланки, що обґрунтовує потребу в коротких, практично спрямованих освітніх інтервенціях з перевагою дистанційних форматів і нарахуванням балів БПР; доцільно залучати інституційне / спонсорське фінансування.