ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ РАННЬОГО ВИЯВЛЕННЯ ЗЛОЯКІСНИХ НОВОУТВОРЕНЬ У ЖИТЕЛІВ МІСТ ТА СІЛЬСЬКОЇ МІСЦЕВОСТІ НА РІВНІ ПЕРВИННОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ - МАШКЕВИЧ, О. Г.; ВЕЖНОВЕЦЬ, Т. А. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: вивчити за даними опитування лікарів ЗПСЛ організації раннього виявлення злоякісних новоутворень у пацієнтів на рівні первинної медичної допомоги залежно від місця медичної практики (місто, сільська місцевість). Матеріали і методи. Проведено соціологічне опитування 311 лікарів ЗПСЛ про причини звернення пацієнтів, про ризики онкопатології, про направлення на обстеження, про достатність ресурсів для раннього виявлення онкопатології в пацієнтів та про доступність сучасних методів діагностики раку. Порівняно результати відповідей лікарів ЗПСЛ в трьох групах залежно від місця медичної практики (місто > 300 тисяч населення, місто до 300 тисяч населення, сільська місцевість) з використання методу Хі-квадрат у пакеті MedCalc® Statistical Software (v.22.009). Результати. Установлено, що лікарі в сільській місцевості мають достовірно більше декларацій на 1 лікаря, ніж у містах (р = 0,048). Визначено, що лише трохи більше половини пацієнтів звертаються до лікаря для планового огляду (відповідно по групах – 66,7 %, 54,5 %, 51,4 %) незалежно від місця практики, майже 25 % лікарів не проводять збір анамнезу в пацієнтів щодо наявності в них факторів ризику розвитку онкопатології. У групі лікарів сільської місцевості виявлено найбільше позитивних відповідей щодо тютюнопаління та вживання алкоголю як ризиків раку. Лікарі незалежно від місця медичної практики негативно оцінили достатність ресурсів для раннього виявлення онкопатології (69,8 %, 61,9 % та 72,2 % відповідно) та доступність до сучасної діагностики онкопатології (77,8 %, 57,4 %, 65,3 % відповідно). Висновки. Результати проведеного дослідження вказують на необхідність ураховувати при розробці політики поліпшення якості надання медичної допомоги населенню в частині раннього виявлення онкопатології, відмінності в організації допомоги лікарями ЗПСЛ залежно від місця медичної практики (місто чи сільська місцевість). Необхідно підвищити професійну компетентність лікарів ЗПСЛ у формуванні в населення сільської місцевості онкологічної настороженості для раннього виявлення раку та обізнаності про факторами ризику онкопатології.