ОЦІНКА ПОВНОТИ ДОТРИМАННЯ СУЧАСНИХ СТАНДАРТІВ ДІАГНОСТИКИ СЕКСУАЛЬНИХ ДИСФУНКЦІЙ У ЧОЛОВІКІВ - ТРІЩ, В. І.; ДЕЦИК, О. З. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: оцінити повноту діагностичних обстежень чоловіків із сексуальними дисфункціями відповідно до вимог клінічних настанов Європейської асоціації урологів (2025). Матеріали та методи. Проаналізували дані облікової медичної документації 402 чоловіків із сексуальними дисфункціями – пацієнтів трьох приватних медичних закладів м. Івано-Франківська. Результати. Найчастіше (але не в 100 %) діагноз виставлявся на підставі ультразвукового дослідження передміхурової залози та органів калитки (79,3–83,1 %), а також визначення рівня тестостерону в крові (70,0–79,7 %, при передчасній еякуляції – усього 42,7 %). Виявлено, що в діагностиці сексуальних дисфункцій недостатньо використовують такі інструментальні дослідження, як дуплексне ультразвукове дослідження артерій статевого члена при еректильній дисфункції (охоплено всього 66,8 %) і біотензіометрія при передчасній еякуляції (41,6 %) та оргазмічній дисфункції (40,0 %). Не проводяться в достатньому обсязі обстеження, необхідні для оцінки ймовірних метаболічних порушень при еректильній дисфункції (охоплено 31,0–54,3 % пацієнтів) та визначення гормонального статусу: рівня пролактину, рекомендованого при всіх сексуальних порушеннях, крім передчасної еякуляції (44,3-55,0 %), лютеїнізувального гормону при еректильній дисфункції (22,0 %), гормонів щитоподібної залози при гіпоактивному розладі статевого потягу (11,5 %) та оргазмічній дисфункції (10,0 %). Установлено, що лікарі недостатньо використовують легке для використання й малозатратне анкетування, стандартизоване для діагностики сексуальних дисфункцій (23,6–53,3 %), і зовсім не проводять оцінки психологічного статусу таких пацієнтів. Висновки. Обсяг обстежень, які проводять у закладах охорони здоров’я з метою діагностики сексуальних дисфункцій чоловіків, не відповідає рекомендованому згідно з клінічними настановами Європейської асоціації урологів (2025).