УМОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ГІРСЬКОЇ ГЕОГРАФІЧНОЇ ЗОНИ МЕДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ - МИРОНЮК, І. С.; СЛАБКИЙ, Г. О.; БІЛАК-ЛУК’ЯНЧУК, В. Й.; МАРКОВИЧ, В. П. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: дослідити умови забезпечення населення територіальної громади гірської географічної зони медичною допомогою. Матеріали і методи. Матеріали: паспорт та сайт Міжгірської селищної територіальної громади Закарпатської області. У дослідженні використано такі методи: бібліосемантичний, структурно-логічного аналізу. Результати. Міжгірська селищна територіальна громада займає площу в 554,1 кв. км та складається з 22 населених пунктів, де проживають 26 123 особи. Первинна та долікарська медична допомога надається медичними працівниками Міжгірського центру первинної медико-санітарної допомоги, у складі якого функціонують вісім амбулаторій загальної практики – сімейної медицини та дев’ять фельдшерсько-акушерських пунктів. У п’яти (22,7%) населених пунктах, де проживають 1 216 осіб, відсутні заклади охорони здоров’я, у яких надається медична допомога відповідного рівня. Екстрена медична допомога населенню надається медичними працівниками Міжгірської станції екстреної медичної допомоги із двома пунктами постійного базування бригад екстреної медичної допомоги. Спеціалізована медична допомога населенню громади надається в Міжгірській загальній лікарні. У більшості населених пунктах громади відсутні аптеки. Висновки. Не всі жителі громади мають рівномірний доступ до закладів охорони здоров’я різних рівнів надання медичної допомоги. Необхідне прийняття цільової стратегічної програми забезпечення населення медичною допомогою.