ПОШИРЕНІСТЬ ГІПОВІТАМІНОЗУ D ТА ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ НИМ ФАКТОРІВ У ДІТЕЙ ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ З ОЖИРІННЯМ - ШУЛЬГАЙ, О. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: визначення поширеності та специфічних чинників дефіциту вітаміну D серед дітей підліткового віку з надлишковою масою тіла та ожирінням. Матеріали і методи. Проведено перехресне дослідження 208 дітей віком від 12 до 17 років (135 хлопців та 73 дівчат), які пройшли повне клінічне обстеження. Оцінку результатів рівня 25(OH)D у сироватці крові проводили за рекомендаціями Міжнародного товариства ендокринологів. Використано такі методи дослідження: епідеміологічний, антропометричний, біохімічний, статистичний, системного аналізу. Результати. Проведені дослідження показали, що концентрація кальцидіолу у підлітків із нормальною масою тіла становила 18,02 ± 4,03 нг/мл, при надмірній вазі – 14,37 ± 3,78 нг/мл, а в осіб з ожирінням – 12,32 ± 3,01 нг/мл. У дітей із нормальною масою тіла недостатність вітаміну D визначалася у 30%, а дефіцит – 50%, при надлишковій масі тіла недостатність становила 32,9% і дефіцит – 55,7%, при ожирінні недостатність становила 21,4%, а дефіцит – 72,7%. Поширеність дефіциту вітаміну D у дітей із надлишковою масою тіла в 1,5 рази більшою була у дівчат, а при ожирінні – в 1,6 рази. Серед дітей підліткового віку визначається зворотний кореляційний зв’язок ( р <0,01) між рівнями кальцидіолу та паратгормону (r = -0,645) й між кальцидіолом та індексом маси тіла ( r = -0,395), а також прямий кореляційний зв’язок між рівнем паратгормону та індексом маси тіла (r = 0,468, p <0,01). До визначальних предикторів, які впливають на рівень поширеності дефіциту вітаміну D, належать осінньо- зимовий період, кількість уживання молока, тривалість щоденного перебування на відкритому повітрі, фізична активність, індекс маси тіла. Висновки. Поширеність дефіциту вітаміну D у дітей із надлишковою масою тіла та ожирінням є високою і знаходиться в межах від 55,7% до 72,7%. Рівень кальцидіолу взаємопов’язаний із рівнем паратгормону та залежить від індексу маси тіла, фізичної активності, характеру харчування та сезону.