НАУКОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ОБРОБКИ ІНСТРУМЕНТІВ НА ЯКІСТЬ ПОСЛУГ ТА БЕЗПЕКУ КЛІЄНТІВ - Яблочкіна, Я. П. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: науково обґрунтувати вплив обробки інструментів, зокрема дезінфекції та стерилізації, на якість побутових та естетичних послуг і рівень безпеки клієнтів. Дослідження спрямоване на обґрунтування важливості належної обробки інструментів як критичного складника профілактики інфекцій, довіри клієнтів та репутації закладу в індустрії краси. Матеріали та методи. У дослідженні проаналізовано ефективність фізичних (сухожарові стерилізатори, автоклави, ультразвукові ванни) та хімічних (антисептичні розчини) методів обробки інструментів, що використовуються у перукарнях. У дослідженні також проаналізовано нормативно-правову базу в Україні, включно з національними санітарними правилами, рекомендаціями ВООЗ та стандартами ISO. Дослідження підкріплене оглядом наукової літератури щодо найкращих гігієнічних практик. Увагу приділено ролі професійної підготовки, систем внутрішнього моніторингу та навчання клієнтів як частини комплексної гігієнічної стратегії. Результати. Аналіз сучасної літератури свідчить про те, що не всі салони дотримуються повного циклу стерилізації інструментів, що призводить до зменшення довіри клієнтів, зниження рівня задоволеності послугами та підвищення юридичних і медичних ризиків. Дані з різних джерел свідчать про те, що впровадження гігієнічних протоколів, використання сучасних технологій стерилізації, регулярне навчання персоналу та прозора комунікація щодо гігієнічних правил і процедур стерилізації можуть сприяти підвищенню рівня довіри клієнтів до салонів та покращенню якості послуг.