КАНАБІС І ЯКІСТЬ ЖИТТЯ: ВПЛИВ, РИЗИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ - СМІРНОВА, В. Л.; ПАНЧИШИН, Н. Я.; ЗАПОРОЖАН, Л. П. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: проаналізувати поширеність канабісу в історичному аспекті та дослідити його вплив на якість життя. Матеріали та методи. Під час дослідження проаналізовано актуальні наукові публікації, звіти міжнародних організацій, як-от Всесвітня організація охорони здоров’я, Управління ООН з наркотиків і злочинності (UNODC). Результати. Історичний та культурний контекст уживання канабісу показує, що його використання в різних цивілізаціях має давні традиції як у медицині, так і в ритуалах. У багатьох культурах канабіс сприймається як природний засіб для зниження болю, тривоги та для духовного очищення. Цей досвід може бути корисним для формування сучасної політики щодо канабісу, зокрема в контексті забезпечення доступу до безпечних й ефективних методів його вживання. У медичному контексті канабіс може бути корисним для лікування певних захворювань, однак не можна ігнорувати ризики для психічного здоров’я. Використання канабісу в медичних цілях повинно бути ретельно регульованим, з контролем дозування і частоти вживання. Важливо враховувати індивідуальні особливості організму та вживати канабіс лише під наглядом медичних спеціалістів для мінімізації ризиків і забезпечення максимальної користі для здоров’я та якості життя. Легалізація канабісу може стати потужним економічним стимулом, створюючи нові робочі місця, генеруючи податкові надходження, а також знижуючи витрати на боротьбу з нелегальним обігом канабісу. Ба більше, контроль за ринком канабісу дає змогу забезпечити більш високу якість продуктів, зменшити рівень криміналізації користувачів і зменшити навантаження на правоохоронні органи. Проте нелегальний обіг канабісу продовжує залишатися серйозною проблемою, яка містить загрози для соціальної стабільності та безпеки, впливаючи на криміногенну ситуацію. Висновки. Вплив вживання канабісу на якість життя є комплексним і залежить від багатьох факторів: рівня легалізації, ефективності державного регулювання, соціально-економічних умов та культурних особливостей суспільства. Комплексний підхід до регулювання та профілактики вживання канабісу дасть змогу мінімізувати негативні наслідки та використати потенціал цієї речовини для розвитку суспільства загалом.