АДАПТАЦІЯ ДО ЕКСТРЕМАЛЬНИХ УМОВ ПІД ЧАС НАДАННЯ ДОПОМОГИ ПОРАНЕНИМ - ПАНЧИШИН, Н. Я.; ВАЩЕНКО, Г. О.; ГАЛИЦЬКА-ХАРХАЛІС, О. Я. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: дослідити особливості адаптації медиків до екстремальних умов війни під час надання домедичної та медичної допомоги пораненим, з метою виявлення ключових проблем і розробки рекомендацій для підтримки медиків у бойовій зоні. Матеріали та методи. Застосовано метод анкетування з участю 224 респондентів, які мають досвід надання допомоги в умовах бойових дій. Дослідження проведено у два етапи з використанням кількісного (описова статистика, порівняльний аналіз) та якісного (тематичний аналіз відкритих відповідей) підходів. Матеріали статті використані під час написання кваліфікаційної роботи. Результати. Установлено високий рівень фізичного та емоційного виснаження серед медиків, хронічний дефіцит сну, високий рівень стресу та недостатній доступ до психологічної підтримки. Найвагомішими ресурсами адаптації є позитивна командна атмосфера, саморегуляція і підтримка родини. Відкриті відповіді вказують на потребу системних змін: регулярні ротації, належне забезпечення, кваліфіковане командування, тренінги з управління стресом. Висновки. Адаптація до бойових умов є багатовимірним процесом, що вимагає комплексної підтримки на фізіологічному, психологічному та організаційному рівнях. Потребує впровадження системна програма підтримки медиків в умовах бойових дій: обов’язкові тренінги з управління стресом, удосконалення симуляційних тренінгів, покращення матеріально-технічного забезпечення, психологічний супровід і розвиток командної взаємодії. Рекомендовано створення міждисциплінарних програм підготовки та підтримки медиків у бойовій зоні.