ДО ПИТАННЯ МЕДИЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ: ПУБЛІЧНО-ПРАВОВІ ТА ЕТИЧНІ АСПЕКТИ - КАЛИНЮК, Н. М.; ПАЛАСЮК, Б. М.; МЕЛЬНИКОВА, К. М.; СВИРИД, В. Г. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: дослідження публічно-правових та етичних аспектів медичного обслуговування військовослужбовців у закладах охорони здоров’я. Матеріали і методи. Для досягнення поставленої мети застосовано комплекс методів: теоретичний аналіз, порівняння, обґрунтування, узагальнення, систематизація теоретичного та практичного матеріалу, вивчення основних міжнародних та національних нормативно-правових актів у контексті виявлення публічно-правових особливостей медичного обслуговування військовослужбовців. Результати. Дослідивши особливості медичного обслуговування військовослужбовців, зважаючи на публічно- правові, етичні чинники реформування сфери охорони здоров’я, було доведено те, що важливим є вжиття заходів на законодавчому рівні для забезпечення належного соціального захисту для ветеранів війни. З’ясовано, що потрібно провести детальне дослідження потреб цієї категорії населення, щоб знайти найбільш ефективні шляхи захисту їхнього здоров’я та соціальної інтеграції як етичного складника. Установлено, що це не лише покращить стан здоров’я ветеранів, але й підвищить престиж їхньої професії, дозволяючи їм відчувати підтримку та вдячність від публічної адміністрації та громадськості. Обґрунтовано, що такі ініціативи сприятимуть зміцненню віри військо- вослужбовців (ветеранів війни) у те, що держава в особі органів публічної влади піклується про їх благополуччя та готова надати необхідну допомогу в разі потреби. Висновки. Обґрунтовано, що збереження пільг для ветеранів війни є необхідним, але важливо також доопрацювати та вдосконалити механізми їх реалізації. Доведено те, що потрібно розробити дієві механізми публічного забезпечення ефективного використання доступних ресурсів, удосконалення системи моніторингу та контролю за реалізацією пільг, а також врахування індивідуальних потреб ветеранів війни під час розроблення та впровадження соціальних програм. Установлено, що таким чином вбачається за можливе забезпечити ветеранам достойні умови життя та доступ до необхідних медичних послуг, що важливо для забезпечення їх фізичного та психологічного благополуччя після повернення з військової служби.