ДОСВІД УПРОВАДЖЕННЯ НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ «РИЗИКИ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я, ПОВ’ЯЗАНІ ЗІ СПОЖИВАННЯМ НОВІТНІХ ТЮТЮНОВИХ ТА НІКОТИНОВИХ ВИРОБІВ» ДЛЯ СТУДЕНТІВ-МЕДИКІВ - ГУТОР, Т. Г.; КОВАЛЬСЬКА, О. Р.; КУПИРА, Д. І.; ДЯЧИШИН, В. І.; ТІМЧЕНКО, Н. Ф.; КОЗІЙ-БРЕДЕЛЄВА, С. П.; ЗУБ, В. І.; ГУПАЛО, І. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: впровадження та оцінювання ефективності навчального модуля «Ризики для здоров’я, пов’язані зі споживанням новітніх тютюнових та нікотинових виробів» серед студентів-медиків. Матеріали і методи. У роботі застосовано соціологічний метод (опитування здобувачів медичної освіти ІІІ курсу ЛНМУ імені Данила Галицького), методи системного підходу, структурно-логічного та медико-статистичного аналізу. Результати й обговорення. 10-годинний модуль, запроваджений для студентів-медиків ІІІ курсу, дозволив покращити усвідомленість майбутніх лікарів щодо негативного впливу вживання тютюнових виробів та новітніх тютюнових виробів у тому числі. За даними опитувань, проведених до та після навчального модуля, середня обізнаність про негативні наслідки від вживання будь-яких тютюнових та нікотинових виробів зросла на 8,5 відсоткових пунктів. Висновки. Впровадження подібних модулів на інших курсах та інтеграція їх з клінічними дисциплінами дозволить підвищити рівень обізнаності та усвідомленості майбутніх лікарів щодо небезпеки та шкідливості від споживання тютюнових та новітніх тютюнових виробів і дозволить надійно підготувати медичні кадри, готові до боротьби з вживанням тютюнових виробів серед населення.