ОСНОВНІ ФУНКЦІОНАЛЬНІ СФЕРИ МЕНЕДЖМЕНТУ В ЗАКЛАДІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В СУЧАСНОМУ ДИНАМІЧНОМУ ПРОСТОРІ - ЛИТВИНОВА, О. Н.; ТРУЩЕНКОВА, Л. В.; АГАФОНОВА, Л. М.; ЛИХАЦЬКИЙ, П. Г.; ПЕТРАШИК, Ю. М.; ЗАПОРОЖАН, Л. П. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: обґрунтування основних функціональних сфер менеджменту в закладі охорони здоров’я в сучасному динамічному просторі. Матеріали і методи. У дослідженні здійснено аналіз основних функціональних сфер менеджменту в закладі охорони здоров’я з огляду на критичні динамічні зміни сьогодення. Використано аналітичний, семантичний методи та метод системного підходу. Результати. Сучасний менеджмент розглядає управління організацією як одну з ключових функцій, оскільки зміни на ринку вимагають швидкості та гнучкості в прийнятті й реалізації управлінських рішень. Однією з найважливіших сфер менеджменту в закладі охорони здоров’я є HR-менеджмент (Human Resources Management, HRM), що являє собою комплекс заходів та стратегій, спрямованих на управління людськими ресурсами в організації та охоплює всі аспекти взаємодії з працівниками: від набору і навчання персоналу до забезпечення його мотивації та розвитку. У медичних установах HR-менеджмент має особливе значення через специфіку галузі, де від кваліфікації та взаємодії персоналу залежить не лише успіх організації, а й здоров’я пацієнтів. У сучасних динамічних умовах, що зумовлені воєнним вторгненням в нашу країну, спостерігається значний брак кваліфікованих лікарів, медичних сестер та іншого персоналу, і це стає все більш вираженим в умовах усе вищих вимог до якості медичних послуг. Відповідно, перевантаження медичних працівників, зокрема в кризові періоди, веде до високого рівня стресу та професійного вигорання, що може вплинути на якість обслуговування пацієнтів. Висновки. Динамічне сьогодення, включаючи економічні, соціальні, технологічні та політичні фактори, ставить перед закладами охорони здоров’я певні виклики, і найчастіші з них – це зміни в законодавстві та політиці охорони здоров’я, реформування системи охорони здоров’я тощо. У сучасному динамічному просторі, де регулярно запроваджуються нові технології, відбуваються зміни в законодавстві, зміни потреб та економічної ситуації, фінансовий менеджмент повинен бути гнучким і здатним оперативно реагувати на таке середовище.