ЗНАЧЕННЯ МІЖНАРОДНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ПРОЄКТІВ ДЛЯ ДОСЯГНЕННЯ ЦІЛЕЙ СТРАТЕГІЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ТА ТРАНСФОРМАЦІЙ В ЕКОНОМІЦІ ГЛОБАЛЬНОГО ЗДОРОВ’Я - ПЕТРАШИК, Ю. М.; ТРУЩЕНКОВА, Л. В.; КІТО, В. В.; ЛИХАЦЬКИЙ, П. Г.; ЛИТВИНОВА, О. Н.; СЛОБОДЯН, Н. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: дослідити роль міжнародного управління проєктами для досягнення цілей стратегічного менеджменту охорони здоров’я та стимулюванні трансформаційних змін в економіці глобального здоров’я. Матеріали і методи. У дослідженні проведено огляд літератури та аналіз конкретних прикладів, використано аналітичний, семантичний та методи системного підходу та системного аналізу. Результати. Дослідження дало можливість зробити кілька ключових висновків щодо ролі міжнародного проєктного менеджменту в стратегічному управлінні охороною здоров’я та економіці глобального здоров’я. Міжнародний проєктний менеджмент відіграє важливу роль в об’єднанні різних зацікавлених сторін, включаючи уряди, неурядові організації та приватний сектор, навколо спільних цілей у сфері здоров’я. Наприклад, Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією об’єднує понад 100 країн, донорів і партнерів-виконавців для боротьби з трьома найбільш руйнівними хворобами у світі. Успіх міжнародних проєктів у сфері охорони здоров’я вимагає адаптації глобальних стратегій до місцевих умов. Прикладом цього є Партнерство з охорони здоров’я матерів, новонароджених і дітей (PMNCH), яке об’єднує зусилля понад 1000 організацій для покращення результатів охорони здоров’я матерів і дітей. Зосередженість PMNCH на адвокації та розробленні політики забезпечує адаптацію глобальних стратегій до місцевих систем охорони здоров’я та культурних норм. Висновки. Міжнародний проєктний менеджмент є наріжним каменем стратегічного управління охороною здоров’я і рушійною силою трансформаційних змін в економіці глобального здоров’я. Щоб повністю реалізувати потенціал міжнародного проєктного менеджменту, зацікавлені сторони повинні інвестувати в надійні структури, які розв’язують регуляторні, логістичні та культурні проблеми.