ПАЦІЄНТООРІЄНТОВАНЕ ЛІДЕРСТВО В УПРАВЛІННІ ЛІКАРНЕЮ: ЕТИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ І СТРАТЕГІЧНІ РОЛІ МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ - Кічула, М. Я.; Паласюк, Б. М.; Кічула, В. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: проаналізувати еволюцію ролі медичних лідерів, зокрема лікарів і медсестер, в управлінні лікарнями. Матеріали та методи. У дослідженні використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: теоретичне узагальнення, порівняльний аналіз, класифікація та групування, статистичне порівняння та узагальнення. Результати. У статті висвітлено, як менеджери все частіше беруть на себе лідерські та адміністративні обов’язки, які традиційно виконував немедичний персонал. Досліджено етичну відповідальність, стратегічні ролі та управлін- ські функції лідерів у сфері охорони здоров’я, їх вплив на результати лікування пацієнтів, ефективність роботи лікарні, управління якістю, контроль витрат та організаційну культуру, етичну відповідальність. Підкреслено необ- хідність розвитку в медичних лідерів компетенцій, що виходять за межі клінічної експертизи, включаючи навички лідерства, економіки та управління ризиками, для забезпечення високоякісної, орієнтованої на пацієнта медичної допомоги та ефективної роботи лікарень. Висновки. Лікарі та медсестри зараз відіграють подвійну роль у лікарнях, балансуючи між медичними та управлінськими обов’язками. Їх вплив поширюється не лише на догляд за пацієнтами, але й на покращення якості, управління витратами та формування організаційної культури лікарні. Щоб досягти успіху в цих ролях, вони повинні розвивати навички лідерства, фінансів та управління ризиками. Однак, незважаючи на ці розширені обов’язки, їхнім головним завданням завжди має залишатися надання високоякісного лікування та досягнення найкращих результатів для пацієнтів.