ВПЛИВ СОЦІОЛОГІЇ ТА СОЦІОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ НА ОРГАНІЗАЦІЮ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я МЕГАПОЛІСУ - БОНДАРЕНКО, С. В.; ПИЛИПИШИН, О. І. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: окреслити участь суспільних наук, зокрема соціології, в розробленні політики у сфері громадського здоров’я. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження став аналіз: праць вітчизняних науковців та фахівців громадського здоров’я Великої Британії та Канади про участь суспільних наук, зокрема соціології, в розробленні політики у сфері громадського здоров’я; соціальних мереж; участі громадськості в ухваленні рішень тощо. Використано бібліосематичний метод. Результати. Соціологія має багато потенціалу для впливу на міське громадське здоров’я. Налагодження тісної співпраці між соціологами та фахівцями з громадського здоров’я може призвести до нових та ефективних способів розв’язання проблем, які впливають на здоров’я населення. Соціологічні дослідження, орієнтовані на перехресні конфігурації соціальних відносин, можуть значно покращити наше розуміння зв’язків між соціальними факторами та здоров’ям населення. Висновки. Міста, незважаючи на свій потенціал приносити ризики для здоров’я, можуть бути також потужними двигунами змін та покращення. Чітке розуміння соціальних динамік у міських умовах може призвести до розроблення інноваційних і комплексних рішень, які підвищують якість життя. Безсумнівно, правильне використання соціології може суттєво покращити практики громадського здоров’я. Важливість реляційних підходів, соціальних практик та організацій у спільній структурі – це вдалий шлях до розв’язання складних соціальних проблем.