ВПРОВАДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОННИХ МЕДИЧНИХ ЗАПИСІВ: ПЕРЕВАГИ, ВИКЛИКИ ТА РОЛЬ В УПРАВЛІННІ ЗАКЛАДАМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - СЛОБОДЯН, Н. О.; ПАНЧИШИН, Н. Я.; КОНДРАТЮК, В. В.; ЛИТВИНОВА, О. Н.; ПЕТРАШИК, Ю. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: проаналізувати переваги, виклики та роль впровадження електронних медичних записів (ЕМЗ) в управлінні закладами охорони здоров’я; оцінити їх вплив на якість медичних послуг, ефективність адміністративних процесів та інтеграцію цифрових технологій у систему охорони здоров’я. Матеріали і методи. Використано методи контент-аналізу, порівняльного аналізу нормативних документів та систематизації наукових даних. Оцінено основні бар’єри, зокрема технічні та організаційні. Результати. Визначено основні переваги ЕМЗ, зокрема покращення доступу до медичної інформації, зменшення кількості медичних помилок, підвищення ефективності роботи медичного персоналу та поліпшення координації між різними рівнями медичної допомоги. Разом із цим виявлено ключові виклики: необхідність захисту персональних даних, високі витрати на впровадження, потребу в навчанні медичних працівників та ризики кібербезпеки. Висновки. Впровадження ЕМЗ є важливим етапом цифрової трансформації системи охорони здоров’я, що сприяє підвищенню ефективності медичних послуг та оптимізації управлінських процесів. Незважаючи на наявність певних викликів, переваги, які вони надають, значно переважають. ЕМЗ сприяють покращенню якості медичної допомоги, підвищують ефективність управління закладами охорони здоров’я та створюють умови для розвитку сучасних медичних технологій. Однак для успішної реалізації необхідно враховувати як технічні, так і організаційні аспекти, а також забезпечити належний рівень кібербезпеки та підготовки персоналу. Важливою є комплексна підтримка цього процесу з боку держави, медичних закладів та пацієнтів, щоб досягти максимальних результатів.