ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ В ОРГАНІЗАЦІЇ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ТА ЗМІЦНЕННІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я НАСЕЛЕННЯ - ТРУЩЕНКОВА, Л. В.; ЯНКО, О. А.; СКОБЛЯК, П. І. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: дослідження та аналіз можливостей впровадження інноваційних рішень у систему охорони здоров’я для підвищення якості медичних послуг, оптимізації витрат і розвитку здорових громад. Матеріали і методи. У дослідженні здійснено літературний огляд, що дало змогу проаналізувати ключові аспекти впливу впровадження інноваційних методів для покращення здоров’я населення. Результати. Використовуючи інноваційні технології в процесах реабілітації, можливо зменшити тривалість відновлення, що може призвести до зниження рівня інвалідності та більш швидкого повернення пацієнтів до активного життя. Інноваційні реабілітаційні технології можуть допомогти значно знизити витрати на медичні послуги завдяки більш ефективному використанню ресурсів, зменшенню кількості повторних госпіталізацій та скороченню часу на лікування. Також доведено, що для ефективного використання нових технологій необхідно навчати медичних працівників. Висновки. Інноваційні технології дадуть змогу покращити процеси реабілітації, дозволяючи пацієнтам отримувати високоякісні послуги, навіть на відстані. Завдяки інноваціям у реабілітації, зокрема індивідуалізації лікувальних заходів та їх моніторингу, є можливість для ефективнішої профілактики захворювань та зміцнення загального стану здоров’я на рівні популяції. Важливо інтегрувати інноваційні технології з наявними системами охорони здоров’я та забезпечити їх взаємодію з традиційними методами лікування. Це дозволить забезпечити комплексний підхід до лікування та реабілітації пацієнтів.