ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ У МЕДИЦИНІ: МАСШТАБИ РИНКУ ТА НАПРЯМИ РОЗВИТКУ - Горкуненко, А. Б. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: дослідити масштаби ринку штучного інтелекту в медицині, визначити ключові напрями його розвитку та проаналізувати вплив ШI-технологій на медичну галузь. У статті розглядаються сучасні тренди, темпи зростання ринку та перспективи впровадження штучного інтелекту в діагностику, лікування та управління медичними процесами. Матеріали і методи. Використано наукові публікації, аналітичні звіти та статистичні дані щодо ринку штучного інтелекту в медицині. Застосовано методи аналізу літератури, статистичного оброблення даних, порівняння тенденцій та прогнозування розвитку технологій. Інформацію отримано з відкритих джерел, міжнародних звітів та наукових баз даних. Результати. Аналіз показав стрімке зростання ринку штучного інтелекту в медицині, зокрема в сферах діагностики, роботизованої хірургії та управління медичними даними. Основними рушійними факторами є зростання обсягів інвестицій, розвиток машинного навчання та потреба в автоматизації медичних процесів. Прогнозується подальше розширення ринку, з акцентом на персоналізовану медицину та вдосконалення алгоритмів для підвищення точності діагностики. Висновки. Штучний інтелект відіграє ключову роль у трансформації медицини, сприяючи підвищенню точності діагностики, оптимізації лікувальних процесів і зниженню витрат. Ринок ШІ в медицині демонструє стабільне зростання, що зумовлено технологічним прогресом і щораз вищим попитом на автоматизовані рішення. Подальший розвиток штучного інтелекту відкриває нові можливості для персоналізованої медицини та ефективного управління медичними даними.