ВІДПОВІДНІСТЬ ХАРЧОВИХ РАЦІОНІВ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ КЛЮЧОВИМ РЕКОМЕНДАЦІЯМ ЩОДО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ - КІЦУЛА, Л. М.; КОЗАК, Л. П. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2025)
Мета: оцінити відповідність фактичного харчування студентської молоді ЛНМУ імені Данила Галицького ключовим рекомендаціям щодо здорового харчування. Матеріали та методи. Проведено анонімне опитування студентської молоді ЛНМУ імені Данила Галицького (109 студенток, 41 студент) 2 курсу медичного та фармацевтичного факультетів, 4 курсу медичного факультету з використанням опитувальної карти, запропонованої Л. Б. Єльцовою та співавт. (2017) [1]. Застосовано пошуковий, соціально-гігієнічний, статистичний методи. Результати. Установлено, що у значної частини респондентів та респонденток відсутні здорові харчові звички, в раціонах окремих здобувачів вищої освіти взагалі відсутні корисні продукти харчування (м’ясо та м’ясні продукти, риба і продукти моря, яйця, молоко та молочні продукти тощо). За показником Брока, фактична маса тіла відповідала ідеальній у 42,3% студенток та 58,5% студентів, 57,5% студенток та 41,4% студентів мали відхилення фактичної маси тіла від ідеальної. У структурі відхилень фактичної маси тіла від ідеальної поміж студенток переважала кількість зі слабким ступенем білково-енергетичної недостатності – 47,6%, помірний ступінь білково-енергетичної недостатності мали 24,6% студенток, важкий ступінь білково-енергетичної недостатності – 9,2%. Поміж студентів 47,1% мали надлишок маси тіла в діапазоні 15–29%. Більшість з опитуваних здобувачів вищої освіти мали низьку фізичну активність. Висновки. Чимала частина студентської молоді не дотримується ключових рекомендацій щодо здорового харчування, не приділяє належної уваги фізичній активності. Своєчасне виявлення цих негативних явищ та впровадження комплексу профілактичних заходів дасть змогу запобігти негативним зрушенням в організмі, зумовленим харчуванням та способом життя, та зберегти повноцінне здоров’я молодого покоління.