ОСОБЛИВОСТІ НАДАННЯ СТРАХОВИХ ПОСЛУГ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ - Климук, Н. Я.; Кравець, Н. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: з’ясування впливу військових дій на страхові послуги. Матеріали і методи. Матеріалами для дослідження слугували наукові статті українських і закордонних вчених, дані сайтів страхових компаній. Також застосовані методи структурування, аналізу та узагальнення інформації. Результати. Ключовим нововведенням нинішнього етапу діяльності страхових компаній України стало те, що якщо, як правило, воєнні дії виступають підставою для відмови в страхуванні, то після 24 лютого 2022 р. більша частина страхових компаній ухвалила рішення проводити виплати у випадку одержання ушкоджень у результаті військових дій (йдеться щодо цивільних осіб). Водночас неодмінним пунктом виступає застереження щодо того, що прийняття рішення стосовно покриття приймається за кожним випадком індивідуально із врахуванням усіх обставин. На сьогодні, наприкінці другого року повномасштабної війни рф проти України, практично всі головні гравці українського страхового ринку створили продукти, які передбачають страхування громадян та майна від воєнних ризиків. Такі страховки представлені у найбільших компаній – «Княжа VIG», ІНГО, «Універсальна», СГ ТАС, «Метлайф», ARX, ВУСО, «Арсенал Страхування» тощо. Але варто зазначити, що такі страхові поліси мають безліч обмежень. Практично для всіх компаній винятком є регіони, в яких безпосередньо відбуваються бойові дії – для них страховки не оформлюються. Хоча, для прикладу, компанією ARX пропонується програма «Бронезахист», котра працює без географічних обмежень по країні, та для учасників бойових дій така страховка не є доступною. Незважаючи на те, що за нинішнього етапу велика кількість компаній надає послуги страхування від воєнних ризиків, страхування військовослужбовців, із травня 2023 р., здійснює тільки СК «TAS-Life», хоча має значення, залежно від того, чи знаходиться військовослужбовець у зоні підвищеної небезпеки на момент настання страхового випадку, чи ні. Висновок. Таким чином, із початком повномасштабного вторгнення рф на територію України, українські страхові компанії відгукнулися на запит громадян та бізнесу, у зв’язку з чим цими компаніями було розроблено нові продукти, котрі страхують здоров’я, життя, рухоме і нерухоме майно від ризиків, які пов’язані якраз із воєнними діями, але страхування військовослужбовців здійснює тільки СК «TAS-Life».