ОПТИМІЗАЦІЯ МЕДИЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ЦИФРОВОГО МАРКЕТИНГУ - Запорожан, Л. П.; Феш, М. С.; Теренда, Н. О.; Литвинова, О. Н.; Юріїв, К. Є. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: дослідження специфіки обслуговування у сфері медичних послуг, визначення маркетингового мікро- та макросередовища медичного закладу і проблем застосування цифровізації в Україні. Матеріали і методи. Під час дослідження було проаналізовано актуальні наукові публікації, доступні в Інтернеті, зокрема зосереджено увагу на трансформаційних процесах у системі охорони здоровʼя, спрямованих на забезпечення рівного доступу українців до якісних медичних послуг. Дослідження здійснено з урахуванням методології та вимог економічного аналізу. Результати. У сучасних умовах активної диджиталізації всіх сфер суспільства виникає нагальна потреба в ефективному впровадженні новітніх методів маркетингу в медичну сферу. Медичні послуги стають все важливішими в сучасному суспільстві, особливо в Україні, де підвищення якості та ефективності лікувальних послуг стає викликом. Зі зростанням кількості медичних установ – близько 30 тис. усього, з яких 90 % приватні – конкуренція відчутна. Використання маркетингу для поліпшення якості обслуговування та задоволення пацієнтів стає невідкладною потребою. Це включає впровадження онлайн-консультацій та інших ініціатив, що підвищують доступність медичних послуг. Результати показують, що рівень задоволення пацієнтів сімейними лікарями стабільний, але в стаціонарах він змінюється. Такі відмінності потребують уваги при впровадженні маркетингових ініціатив у медичному обслуговуванні. Висновки. Маркетинг у сфері медичних послуг спрямований на задоволення потреб як закладів, так і їхніх клієнтів. Реклама медичних послуг охоплює різноманітні канали, включаючи ЗМІ, рекламні брошури, рекламу на транспорті, телебачення, соціальні мережі, месенджери та цифровий маркетинг. Важливо орієнтуватися на канали, якими користується цільова аудиторія, та розробляти комплексну стратегію, що охоплює різні етапи процесу залучення та утримання клієнтів. Це сприяє привабленню нових пацієнтів та підвищенню загальної ефективності медичних закладів.