СТАН ФІНАНСОВОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ПРИ ОТРИМАННІ ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ - Лехан, В. М.; Борвінко, Е. В.; Заярський, М. І. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: оцінка стану фінансового захисту населення України при отриманні первинної медико-санітарної допомоги. Матеріали і методи. Використані дані Глобальної бази даних ВООЗ про витрати на охорону здоровʼя в цілому та первинну медико-санітарну допомогу (ПМСД) за 2020 р. і матеріали Національної служби здоров’я України за 2018–2023 рр. Дослідження проводилося з використанням бібліосемантичного, історичного методів та бенчмаркінгу. Результати. Витрати на ПМСД у % валового внутрішнього продукту (ВВП) в Україні в 2020 р. складали 2,1 %, частка загальних охороноздоровчих витрат на ПМСД – 38 %, що відповідає діапазону витрат для країн із доходами нижче середнього і мало відрізняється від показників країн-сусідів України. Реальні витрати на ПМСД на душу населення становили 104 доларів США і 307 – за паритетом купівельної спроможності, що на 31–26,7 % нижче порівняно з Молдовою – країною, яка, як і Україна, належить до групи з доходами нижче середнього, і в 3,8–2,6 раза нижче, ніж у сусідніх з Україною країнах із високими рівнями доходів. Подушна (капітаційна ставка) на ПМСД у рамках програми медичних гарантій за період 2018–2023 рр. у доларовому еквіваленті збільшилася на 30 %, що привело до обмеження офіційних платежів пацієнтів за ПМСД та розширення спектра гарантованих послуг. При цьому співвідношення державних та приватних витрат на ПМСД в Україні складало 26 % до 74 % і було одним із найгірших показників в Європейському регіоні. Висновки. Дослідженням встановлено, що в Україні за останні роки досягнуто певних успіхів у покращенні фінансового захисту пацієнтів у системі ПМСД, чому сприяло реформування державного фінансування за подушним принципом, певне збільшення бюджетного фінансування ПМСД та розширення пакета гарантованих послуг. Водночас рівень фінансової захищеності в цій сфері залишається вкрай низьким, що зумовлено хронічним недофінансуванням у рамках програми медичних гарантій пакета «Первинна медична допомога», значними витратами з кишені на лікарські препарати та діагностичні тести.