МАРКЕТИНГОВІ ПОСЛУГИ: АНАЛІЗ ВИКЛИКІВ І МОЖЛИВОСТЕЙ - Трущенкова, Л. В.; Шевчук, Л. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: проаналізувати основні виклики, які постають перед маркетинговими стратегіями в умовах війни, а саме проблеми з комунікацією, доступністю ресурсів, змінами в соціальному середовищі та впливом на громадське сприйняття. Виявити нові можливості, які зʼявляються для маркетингових послуг у сфері громадського здоровʼя в умовах кризи. Розглянути інноваційні підходи до комунікації і можливості для покращення громадської обізнаності та залучення спільноти. Матеріали і методи. Проведено аналіз транстеоретичної моделі поведінки. Використано метод контент-аналізу, структурно-логічного аналізу. Результати. Розглянуто пʼять стадій змін, такі як: підготовка (Precontemplation), розгляд (Contemplation), готовність (Preparation), дія (Action), підтримка (Maintenance). Описано та обґрунтовано значення кожної стадії. Розроблено специфічні інтервенції на основі транстеоретичної моделі поведінки, що враховують унікальні умови війни. Висновки. Транстеоретична модель поведінки може бути корисною для розробки стратегій зміни поведінки в Україні в умовах війни. Однак адаптація моделі до специфічних умов конфлікту є критично важливою для забезпечення її ефективності. Необхідно враховувати виклики, такі як психологічний стрес, нестабільність ресурсів та обмеження доступу до послуг, і застосовувати інноваційні підходи для підтримки змін поведінки. Один з основних викликів – це обмеження доступу до ресурсів і дезінформація, що ускладнює реалізацію маркетингових кампаній у сфері громадського здоровʼя. Важливо впроваджувати стратегії, які дозволяють оперативно реагувати на зміну ситуації та забезпечувати актуальність інформації.