СТАВЛЕННЯ ЧОЛОВІКІВ ІЗ СЕКСУАЛЬНИМИ ДИСФУНКЦІЯМИ ДО ОТРИМАННЯ ТА РЕЗУЛЬТАТІВ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ В ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ПРИВАТНОЇ ФОРМИ ВЛАСНОСТІ - Тріщ, В. І.; Децик, О. З. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: проаналізувати ставлення чоловіків із сексуальними дисфункціями до отримання та результатів медичної допомоги в закладах охорони здоров’я приватної форми власності. Матеріали і методи. Провели анкетування за власною програмою 402 чоловіків, які звернулися по медичну допомогу з приводу сексуальних дисфункцій у заклади охорони здоров’я приватної форми власності Івано-Франківської області і погодилися на участь у дослідженні. Результати. Абсолютній більшості опитаних осіб із сексуальними дисфункціями (87,6 %) діагноз встановлений при їх самозверненні в заклад охорони здоров’я (ЗОЗ) приватної форми власності і тільки кожному десятому – у комунальних ЗОЗ. Опитані чоловіки з сексуальними дисфункціями були більш прихильними до виконання отриманих рекомендацій лікаря-сексопатолога щодо лікування (92,0 %), ніж щодо корекції способу життя (42,9 %), попри вагому поширеність серед них поведінкових чинників ризику (31,3 % курили, 14,9 % зловживали алкоголем, 40,3 % не практикували фізичних вправ), а важливим джерелом медичної інформації для них поряд із порадами медичних працівників (82,1 %) була інформація, отримана з Інтернету (71,9 %). Виявлено, що задоволеність результатами лікування знижувалась із розвитком важкості еректильної дисфункції (з 56,9 % при легкій до 8,1 % при важкій стадії ЕД), а при інших формах сексуальних дисфункцій була низькою: 18,0 % – при передчасній еякуляції (ПЕ), 13,1 % – при гіпоактивному розладі сексуального потягу (ГРСП) і всього 10,0 % – при оргазмічній дисфункції (ОД). Це супроводжувалося низькими рівнями повної довіри до лікарів та отриманої медичної допомоги, які також знижувались із поглибленням ЕД (з 58,5–61,5 % до 16,2–13,5 % відповідно), а серед інших форм сексуальних дисфункцій найнижчими були при ОД (15,0 % проти 25,8–22,5 % при ПЕ та 23,0 % – при ГРСП). Найвагомішою причиною невдоволеності медичною допомогою при сексуальних дисфункціях, за винятком важкої ЕД, була недостатня комунікація з боку медичних працівників щодо застосовуваних методів діагностики та лікування (74,5 %), а їх висока вартість турбувала переважно пацієнтів із важкою еректильною дисфункцією (61,4 % на тлі 21,5 % всіх опитаних). Висновок. Організація профілактики та медичної допомоги чоловікам із сексуальними розладами в Україні вимагає вдосконалення.