ВПЛИВ ЕНДОМЕТРІОЗУ НА ГОРМОНАЛЬНУ СИСТЕМУ ЖІНОК: КЛІНІЧНІ НАСЛІДКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЛІКУВАННЯ - Візняк, Т. Б. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: дослідити проблему та вплив ендометріозу на гормональну систему жінок у сучасній науковій літературі. Матеріали і методи. Було проаналізовано 25 джерел сучасної іноземної наукової літератури. Для цього застосували бібліосемантичний метод. Результати. Ендометріоз є складним захворюванням, яке впливає на різні аспекти гормональної регуляції жіночого організму. У даному огляді літератури висвітлено такі аспекти, як: Рівні гормонів: при ендометріозі спостерігається дисбаланс гормонів, зокрема зниження рівнів тестостерону і збільшення активності гонадотропінів. Вплив на яєчники: жінки з ендометріозом часто мають зміни у функції яєчників, такі як прискорене виснаження резерву яєчників та зменшення передовуляторних фолікулів. Апоптоз фолікулів: підвищення проапоптотичних факторів у фолікулярній рідині сприяє атрезії фолікулів у жінок з ендометріозом. Звʼязок із клінічними проявами: дослідження показують, що гормональні зміни, повʼязані з ендометріозом, можуть бути повʼязані з клінічними проявами, такими як проблеми із фертильністю та біль. Ці результати дозволяють краще зрозуміти механізми взаємодії ендометріозу з гормональною системою та можливі шляхи впливу на це захворювання через регулювання гормонального балансу. Висновки. Отримані результати дозволяють краще зрозуміти механізми взаємодії ендометріозу з гормональною системою та можливі шляхи впливу на це захворювання через регулювання гормонального балансу. Отже, подальші дослідження зорієнтовані на розуміння глибших молекулярних механізмів взаємодії між ендометріозом і гормональною системою, що дозволить розробити нові ефективні стратегії лікування і покращити клінічний прогноз для пацієнток із цим захворюванням.